Riznica

Rudnik - veliki srednjovekovni grad

Kako su živeli srednjovekovni Srbi? Prema istraživanjima našeg današnjeg gosta, dr Dejana Radičevića, docenta na Odeljenju arheologije Filozofskog fakuleteta u Beogradu, stručnjaka koji je predvodio istraživanja na lokalitetu Rudnik, na istoimenoj planini i u istoimenoj varošici, rezultati su sasvim suprotni od teza iz jednog doba naše istoriografije da se u srednjovekovnoj Srbiji živelo u primitivnim naseobinama, a da je stanovništvo bilo bez ikakvih administrativnih i tehničkih znanja. Ono što arheološka istraživanja Rudnika - velikog srednjovekovnog grada - donose, sasvim je suprotno od ranijih tvrdnji.

Srednjovekovni Srbi koji su živeli u gradu Rudniku, imali su dobro ozidane kuće, neke su bile i višespratnice, znalo se za odvojene poslovne prostore. Bogati građani su svoje stanove oslikavali ornamentima u fresko-tehnici, a majstori su po umeću bili ravni živopiscima koji su radili naše čuvene manastire. O bogastvu svedoče i ostaci mnogobrojnih crkava koje je kao zadužbine podizala i bogatija vlastela.

Grad je bio grupisan kraj važnih saobraćajnica kojima su stizali trgovci iz primorja, sa luksuznom robom, zapečaćenom olovnim "bulama" (plombama). Iz rudnika su Dubrovčani, Kotorani, Barani i drugi trgovci nosili rudu srebra, zlata, olova, koja je bila osnova bogatstva srpske srednjovekovne države i prosperiteta ovog grada. Primorska roba iz Rudnika išla je u Borač, jednu od vladarskih rezidencija, a dalje prema Beogradu.

Autor i voditelj emisije je Dušanka Zeković.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво