Hipokratija

Tema današnje "Hipokratije" glasi: Da li disanje čistog kiseonika u hiperbaričnoj komori može, kao što se odskora tvrdi, popraviti oštećenje mozga i više godina nakon njegove komocije

Gosti u emisiji su primarijus dr Miodrag Živković, specijalista za pomorsku, podvodnu i hiperbaričnu medicinu i dr Jane Arsov, specijalista neurohirurg i šef „ A" jedinice za intenzivnu terapiju u Urgentnom centru KCS.

Nedavno je u većini svetskih medicinskih glasila objavljeno da su izraelski istraživači u Tel Avivu dokazali da tretiranje pacijenta sa postkomocionim sindromom pomoću udisanja čistog kiseonika dovodi do pojave novih kapilarnih arterijskih sudova, a pored njih i novostvorenih neuronskih produžetaka. To pomaže ublažavanju glavobolja, tmurnog raspoloženja i misaonih problema koji smanjuju životnu efikasnost. Kad se pogleda izveštaj koji je za američki Kongres nedavno pripremio tamošnji Centar za suzbijanje i prevenciju bolesti, samo tokom jedne godine, dežurne službe američkih bolnica prihvataju 2,2 miliona bolesnika koji pate od posledica ranije preživljenih povreda mozga. Najveći broj takvih povreda smatra se blagim i svrstava se u komocije mozga.
Studija koju su publikovali izraelski istraživači u časopisu Frontiers in Human Neuroscience pokazala je da tretman udisanjem čistog kiseonika leči mozak.

O poslekomocionom sindromu i načinu njegovog lečenja udisanjem čistog kiseonika, upoznaće nas naši današnji gosti.

Emisiju priprema i vodi: Momčilo B. Đorđević

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи