Rečeno i prećutano

"Intelektualac" - bez mane i straha

Pre nekoliko decenija jedan naš ugledni akademik je intelektualcima "priznao" pravo na strah. Neki su zatim, na tome, legitimizovali njihovo pravo na kompromis i ćutanje. Jedan drugi, globalno priznati mislilac, nedavno je rekao "šta ja dođavola znam o vašoj ekonomiji. Zadatak ljudi poput mene nije da dajem recepte već da pokrećem stvari i postavljam prava pitanja".

Istovremeno, nasuprot ovome, dugo se neguje jedna idealistička predstava o "javnom" intelektualcu koji zna, ume i može. On je nezavisan, slobodan i liberalan. Ima obavezu i angažovan je u javnom prostoru. Posreduje između vlasti i građana. Moralan je i radi isključivo u korist ovih drugih.

Javni i politički život međutim često demaskira idealističke stereoptipe i iznova otvara pitanja položaja intelektualca u društvu, prirode, uloge i funkcije intelektualne elite i njenog odnosa prema vlastima.

Ove teme aktuelizovane su pojavom "Apela 100", odgovorom "Apela 600", unutrašnjim dijalogom... a o njima za Rečeno i prećutano govore sociolog Božidar Jakšić i istoričar Predrag Marković.

Emisiju uređuje i vodi Radovan Pantović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво