Znakovi

Memorijalna skulptura Beograda

Čim je žiri za izbor idejnog rešenja memorijalnog spomenika dr Zoranu Đinđiću na redizajniranom Studentskom trgu u Beogradu objavio da je "Strela" Mrđana Bajića i njegovog tima pobednik međunarodnog konkursa, počela je za naše prilike nezapamćena polemika, u kojoj i danas učestvuju i laici i stručnjaci. U fokusu brojnih "za" i "protiv" mišljenja našla se sama pokidana strela i njena asocijativnost na tragičnu sudbinu ubijenog predsednika Vlade Srbije.

Ali šta je u suštini memorijalni spomenik, mesto sećanja, memorijalni kompleks, kako se sve nazivaju različiti vidovi obeležavanja sećanja na neku ličnost ili istorijsko-društveni događaj? Šta ih to odvaja od drugih skulptura ili građevina, i šta im daje tu specifičnu atribuciju? To su samo dva od mnogobrojnih pitanja koja danas u savremenom svetu rešavaju stručnjaci različitih profesija, od arhitekata i urbanista, do skulptora i psihologa.

U razgovoru s gostima Znakova - prof. emeritom Irinom Subotić i arhitektom Bojanom Kovačevićem, predsednikom Akademije arhitekture Srbije - razmatraće se četiri pitanja: zašto je baš predlog spomenika dr Zoranu Đinđiću izazvao tako burne reakcije, šta je sve mesto sećanja danas, funkcionisanje spomenika u urbanoj arhitektonici Beograda i uloga žirija i gradskih foruma o mestu postavljanja memorijalne plastike u javnom prostoru.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

broj komentara 0 pošalji komentar