Riznica

Marko Kraljević

Marko Mrnjavčević (rođen između 1395. i 1340, poginuo 17. maja 1395. u Vlaškoj, bitka na Rovinama) u narodu poznatiji kao Marko Kraljević, potiče iz srpske vlastelinske porodice Mrnjavčevića. Od 1371. do 1395. bio je zvanično srpski kralj, ali je stvarno vladao samo teritorijom u zapadnoj Makedoniji sa centrom u Prilepu, poznatom kao Prilepsko kraljevstvo. Zadužbina mu je Manastir Svetog Dimitrija u blizini Skoplja, poznat kao Markov manastir, sagrađen 1376. Vladar skromnog istorijskoog značaja, Marko Kraljević, tokom turske okupacije postaje jedan od najpopularnijih junaka, zapamćen kao neustrašivi zaštitnik slabih i bespomoćnih, junak koji se smelo bori protiv svih nepravdi i deli megdan sa turskim nasilnicima. U srpskoj narodnoj epici posvećen mu je jedan od ciklusa pesama.

U današnjoj Riznici, o Marku Kraljeviću, čoveku koji je postao legenda, najslavnijoj srednjovekovnoj ličnosti sa ovih prostora, simbolu pobede narodnog duha nad svim istorijskim iskušenjima, u razgovaru sa Markom Aleksićem, magistrom srednjovekovne arheologije i autorim knjige "Marko Kraljević", predstavljamo istorijskog Marka Kraljevića, vreme u kome je živeo i zašto je baš on postao najveći heroj naših prostora, neko o kome je sačuvano na stotine epskih i lirskih pesama i još najmanje toliko legendi i drugih predanja širom Balkanskog poluostrva.

Autor i voditelj emisije je Dušanka Zeković.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 20. nov 2017, 03:47)
Sreten Radovanovic [neregistrovani]

Marko Kraljevic-legenda i mit

Препоручујем сваком да преслуша емисију, одлична је, има се шта научити и чути нешто ново о великом Србском јунаку Марку Краљевићу.

Riznica Riznica

Autor:
Dušanka Zeković

Emisija se bavi kulturnom baštinom (antropologija, etnologija, etnomuzikologija, istorija umetnosti, muzeologija, arheologija, jezik, književnost, mitologija, konzervacija, restauracija...). [ detaljnije ]