Sporovi u kulturi

Prodajni ili kulturološki obrazac

Mnoge je iznenadila objava da Službeni glasnik razmatra mogućnost o svom izostajanju sa sledećeg Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu. Iznenađenje je utoliko veće što ovaj izdavač sjajno posluje. Kao razlog navodi se da se ne slažu sa koncepcijom sajma i da im više nije jasno da li je to prodajna ili kulturna manifestacija.

Ovim povodom pokrenuta je debata i čula su se različita mišljenja. Dejan Papić, direktor najveće privatne izdavačke kuće kod nas, a to je Laguna, smatra da je koncept Sajma dobar i da "ako želimo da ga ne uništimo, treba ga sačuvati upravo u formi kakvu ima".
Prepoznatljivost našeg sajma knjiga na mapi međunarodnih sajmova je očigledna. Koja pitanja pokreću izdavačko-knjižarska udruženja u Srbiji i da li se i njihova negodovanja odnose na sistem organizacije, pitanje je koje se u ovom sporu takođe nameće. Smeta li izdavačima koji se ozbiljno bave svojim poslom i to što je na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu bilo i onih koji su promovisali knjige "lakog sadržaja" i ličnosti iz sveta supkulture i rijaliti programa? 
 

Gosti autorke i urednice Melihe Pravdić su predsednik Odbora Međunarodnog beogradskog sajma knjiga Zoran Avramović i direktor Centra za izdavaštvo u Službenom glasniku Petar Arbutina.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво