Hipokratija

Kako najbrže i najlakše doći do povređenog nervnog spleta ramena i pojedinačnih nerava ruke i noge, i kada započeti hirurško lečenje? - tema je današnje emisije, a gost je profesor anatomije na Medicinskom fakultetu i upravnik Anatomskog instituta u Beogradu dr Branislav Filipović.

Pitanje postavljeno u temi emisije nije lako, međutim odgovor na njega je tražen i dobijen tokom 2. Internacionalnog teorijskog i praktičnog kursa o perifernim nervima i o ramenom nervnom spletu, koji je održan od 31. oktobra do 3. novembra 2017. na Medicinskom fakultetu u Beogradu i na njegovom Anatomskom institutu „Niko Miljanić“.

Kurs je organizovan pod okriljem Svetske federacije neurohirurških asocijacija i Udruženja neurohirurga Srbije. Predavači na Kursu, kojih je bilo 50, najpoznatija su svetska imena u hirurgiji perifernog nervnog sistema, a učesnici Kursa, njih 221, bili su po specijanosti neurohirurzi sa svih kontinenata. Najviše je bilo Amerikanaca, a iz regiona nedostajali su samo neurohirurzi iz BiH, dok sa Dalekog istoka na Kursu nije bilo samo Kineza i Japanaca. Teorijski deo Kursa trajao je 12 sati dnevno, sa sendvičima za ručak i zajedničkom večerom. Pedeset predavanja, sve vreme i direktno, prenošena su na sajtu Svetske federacije neurohirurga, a mogu se, nadalje, pronaći i na Jutjubu.

Praktični deo Kursa održan je na Anatomskom institutu, koji je obezbedio 10 specijano konzervisanih kadavera, od kojih je šest dopremljeno u specijalnoj komori – hladnjači iz Danske, a pet je domaćeg porekla. Disekciju kadavera obavljali su pred kursistima gosti iz Španije, Argentine i Danske, što je takođe direktno prenošeno i moglo se u celom svetu pratiti na sajtu Svetske federacija neurohirurga.

O organizaciji praktičnog dela Kursa, tj. pripremi i disekciji kadavera, što je nešto do sada neviđeno u regionu, ali i u većem delu Evrope i sveta, govoriće jedan od direktora Kursa - profesor dr Branislav Filipović.

Emisiju priprema i vodi prof. dr Momčilo B. Đorđević.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара