Znakovi

Olivera Parlić Karajanković "Zapremina tela: promenljiva", Gradska galerija Požega.

Naredni dani će pokazati da li će Gradska galerija u Požegi postati još jedan primer prakse u Srbiji da kvalitetni rad smeta političkim moćnicima, bez obzira u kojoj se sferi taj uspeh ostvaruje. A proteklih godina, u Gradskoj galeriji u Požegi pod upravom Slađane Petrović Varagić, gostovali su najznačajniji umetnici Srbije, što dokazuje i aktuelna izložba Olivere Parlić Karajanković. Današnja emisija jeste i podrška dosadašnjem konceptu rada rukovodstva Gradske galerije.

Na izložbi "Zapremina tela: promenljiva" Olivera Parlić Karajanković je izložila svoje "mekane" skulpture, radove izrađene od materijala koji mogu da menjaju kako oblik tako i zapreminu. Umetnica je zapisala: "Promenljivost zapremine, iz naziva izložbe, iako se na prvi pogled obračunava sa formalnim aspektom skulpture, mnogo više se odnosi na samo značenje rada i mrežu odnosa koju on uspostavlja. Izloženi radovi jesu i tela za sebe, ali i posredstvom predmeta od kojih su napravljeni, uspostavljaju specifičan odnos prema našem telu, podsećajući da ništa nije fiksirano ili dato zauvek."

Olivera Parlić Karajanković završila je vajarstvo na FLU u Beogradu 1997. godine, a 2000. je magistrirala, dok je doktorski umetnički projekat "Eros nemogućih susreta, skulpturalne forme postvarenih osećanja", odbranila 2014. Trenutno radi kao docent na FLU u Beogradu. Do sada je izlagala na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво