Kontrapunkt

Govorimo o časopisu „Skamija“

U današnjoj emisiji govorimo o jedinstvenom časopisu „Skamija“, svojevrsnom nastavku istoimenog časopisa iz 1934. čiji je pokretač, urednik i vlasnik bio novinar Ljubomir Vunjak. 

Posle više od sedam decenija od njegove zabrane, Ljubine ćerke, Ljiljana Vunjak Ribnikar i Mirjana Vunjak Žikić, obnovile su časopis sa idejom da predstave istoriju i veoma značajne ličnosti iz svoje porodice, kojoj pripadaju i prof. dr Gordana Vunjak-Novaković, jedan od najboljih naučnika na svetu, koja međutim nikada ne zaboravlja Srbiju ni svoju porodicu (redovni profesor biomedicinskog inženjerstva i medicinskih nauka na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, prva Srpkinja članica Nacionalne akademije nauka SAD, u kojoj se nalazi više od 300 nobelovaca, Srpske akademije nauka i umetnosti i najcitiraniji srpski naučnik u istoriji sa više od 15.000 citata na ISI Web of Science i više od 25.000 citata na ISI Google Scholar), bivša „prva dama“ Jugoslavije Jovanka Broz, nedavno preminula glumica Mirjana Vukojčić.

Časopis „Skamija“ je svojim uvidima i metodologijom postao svojevrsna brana gubljenju identiteta, zatiranja korena i potiranju nacionalnog dostojanstva.

O časpisu „Skamija“, njegovom pokretaču Ljubomiru Vunjaku, rodoslovu i rasejavanju porodice Vunjak, za Kontrapunkt govore urednice Mirjana Lj. Vunjak Žikić i dr Tatjana Filipović Radulaški, i Darko Ribnikar, nekadašnji dugogodišnji novinar, urednik i direktor lista „Politika“ i član uređivačkog odbora časopisa „Skamija“.

Autor emisije je Biljana Đorović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво