Filmorama

21. Međunarodni festival dokumetarnog filma u Jihlavi, Festival „Slobodna zona" u Beogradu, kao i ostale filmske aktuelnosti, teme su današnje „Filmorame".

U češkom gradu Jihlavi je od 24. do 29. oktobra održan jedan od najznačajnijih festivala dokumetarnog filma Centralne Evrope. Osnovala ga je grupa entuzijasta, zaluđenika za dokumetarni film, sa ciljem da jednom u godini dana pokušaju da „razmišljaju" kroz film. Dogodilo se da je u Jihlavu, tokom godina, počelo da dolazi sve više filmova, stvaralaca, novinara, kritičara, ljudi čiji bi životi mogli da budu inspiracija za dokumetarni film... Za Filmoramu danas govore: Apolena Ričlikova, rediteljka filma The Limits of work, najboljeg češkog dokumetarca, po mišljenju i publike i žirija, Pjotra Stasika autora filma Opera about Poland, najboljeg dokumetaca u sekciji Između mora. Čućete i delove masterklasa koji je tokom festivala održao Marsel Ofuls, ovogodišnji dobitnik Nagrade za doprinos svetskoj kinematografiji.

13. izdanje Filmskog festivala Slobodna zona biće održano od 1. do 6. novembra u šest bioskopskih dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Ovogodišnje izdanje donosi više od 45 dokumentarnih i angažovanih igranih ostvarenja iz celog sveta. Tim povodom, gošća u studiju biće selektorka međunarodnog programa festivala Branka Pavlović, koja će govoriti o dokumentarnom mjuziklu Dan oslobođenja, koji prati posetu i koncert jugoslovenskog benda Laibach u Severnoj Koreji, koji će 1. novembra od 20 sati svečano otvoriti ovogodišnju Slobodnu zonu, kao i Ivan Bakrač, selektor regionalnog programa.

Emisiju uređuje i vodi Nevena Matović.

Naslovna strana: Nevena Matović i Pjotr Stasika 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво