Čekajući vetar

Ekološki magazin

Dakle: imali smo zlatne viljuške dok su današnji razvijeni kidali meso zubima; krajem XIX veka bili smo među osnivačima međunarodnog zadružnog saveza; dvadesetih godina prošlog veka imali smo prva postrojenja za preradu starog papira. Danas na viljuške slabo imamo šta da nabodemo, zadruge su u stanju zombija, a procenat reciklaže jedva dobacuje do dvocifrenog. Srbija je kao kraljica mature koja se loše udala. O svetloj prošlosti, komplikovanoj sadašnjosti i neizvesnoj budućnosti ponovne upotrebe otpada, govori Kristina Cvejanov, predsednica Srpske asocijacije reciklera ambalažnog otpada. Gost emisije na temu zadrugarstva je prof. dr Miladin Ševarlić.

Ako dugo pričate mobilnim telefonom - on se zagreje. Mogao bi i da se zapali da mu proizvođači nisu stavili usporivače gorenja. Uvo vam neće dobiti opekotine, ali organizam hoće endokrine disruptore. Nema veze što ne umete da izgovorite - naučite da postoje bezbednije alternative i da imate pravo da ih tražite. Čućete Jasminku Ranđelović i Hristinu Stevanović Čarapinu.

Mnogo toga lošeg rade našoj životnoj sredini. Akcenat je na "lošeg" i "našoj", ali često kada nas ubodu ove strelice, kad shvatimo šta se dešava - već je kasno. Država je uradila sve da, poštujući zakon, zamaže tragove i oduzima nam dragoceno vreme za reagovanje. Projekat Co Seed mogao bi nešto da pomeri i u zakonskom i u praktičnom smislu, na primer: pre nego što vam brundanje bagera u pet ujutru obznani rušenje parkića ili postavljanje cevi za otimanje reke - znate da neko ima nameru da ih pošalje. O tome govore Dragan Gmizić i Nikola Stanojević.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво