Znakovi

Ivan Grubanov "Slikati naciju", Likovna galerija Kulturnog centra Beograda.

Na izložbi "Slikati naciju" Ivan Grubanov je predstavio seriju novih slika kojom nastavlja da iskazuje svoje interesovanje za političku istoriografiju zemlje i geopolitiku teritorije na kojoj je ponikao kroz kompleksna istraživanja koja sprovodi i tumačenja tih uticaja na pojedinca. Izložba u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda predstavlja kontinuitet njegovog stvaralaštva u čijem središtu se nalazi istraživanje zastava, koje su postale prepoznatljiv element u njegovom radu kao simboli pojma nacije ustanovljen upravo u periodu Moderne.

Grubanov je posebnu pažnju skrenuo na sebe kao naš predstavnik na Bijenalu u Veneciji 2015. godine, kada se bavio idejom nacionalnog identiteta pripadnika država koje su nestale u XX veku. I na izradi nove serije slika umetnik koristi ustanovljenu praksu odabira zastava kao nacionalnih tvorevina koje na sebi sadrže karakteristične nacionalne motive, koji se tehnikom veza oblikuju na površini platna, a kasnijim procesima nanošenja slojeva boje, benzina i dima na platno pokrivaju, skrivaju i transformišu u simbolična značenja i poruke kroz provokativne likovne i estetske predstave, postavljajući angažovana pitanja o kohezivnim odlikama današnjih nacija, njihovoj korespodenciji sa aktuelnom društvenom realnošću, mogućim razvojem pojma nacije i dejstva nacionalnih obeležja u budućnosti.

Ivan Grubanov je diplomirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je završio i poslediplomske i umetničke doktorske studije. Specijalističke studije završio je na Rijks akademiji u Amsterdamu, Delfina Fondacija Studio Programu u Londonu i Kaza del Velaskez u Madridu. Izlaže od 1999. u zemlji i inostranstvu.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво