Nevidljivi ljudi

Radio „Slobodna Jugoslavija" iz Bukurešta javlja...

Gost emisije Nevidljivi ljudi je Milan Petrović, novinar, urednik programa na srpskohrvatskom jeziku i generalni sekretar radio-stanice revolucionarnih emigranata „Slobodna Jugoslavija", koja je delovala iz Bukurešta od 1949. do 1954. godine i emitovala programe pod pokroviteljstvom Sovjetskog Saveza, kao deo velike propagandne mašine pokrenute u Istočnom bloku protiv Josipa Broza i Titove Jugoslavije, posle relolucije Informbiroa 1948.

Milan Petrović oživeće sećanja na noć kada je, bežeći od političkih progona, preplivao Dunav i prebegao u Rumuniju, na eksteritorijalne propagandne kanale, među kojima su i list „Pod zastavom internacionalizma" i Radio „Slobodna Jugoslavija" u kojima je radio, na anegdote iz pedesetih godina prošlog veka i duboko konspirativni rad ove radio-stanice. Novinar i dokumentarista Dragoslav Simić, uz Milana Petrovića koautor knjige „Dražesni KGB, javi se", pomoći će nam u rekonstrukciji ove priče.

U „Kutiji za pamćenje" emitujemo razgovore Miloša Jevtića sa piscem Aleksandrom Vučom, generalnim sekretarom Saveza književnika Jugoslavije u vreme pokretanja Beogradskog sajma knjiga. Aleksandar Vučo govorio je pre 40 godina u emisiji Gost Drugog programa o nadrealizmu, književnim prilikama u međuratnom dobu, svojim poetskim i romansijerskim (dis)kontinuitetima...

Emisiju uređuje i vodi Ranko Stojilović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи