Riznica

Branko Marković, velikan naše folklorne scene - sto godina od rođenja

U današnjoj Riznici o maestru Branku Markoviću (1917-1993), njegovim koreografskim remek- delima (AKUD Branko Krsmanović i Španac), radu i životu, govore: solista Krsmanca dr Dragoslav Džadžević-Džale, Miroslav Mitrović, bivši igrač u Krsmancu, viši kustos Etnografskog muzeja u Beogradu i autorke monografije "Branko Marković", etnomuzikolozi dr Vesna Bajić-Stojiljković i Maja Krasin-Matić.

Branko Marković bio je po obrazovanju pravnik, a po datim talentima veliki igrač i nenadmašni koreograf naše folklorne scene. U posleratnom dobu beogradski balet je bio u deficitu sa muškim igračima pa se tako mladi Branko, naklonjen sportu, učesnik olimpijade 1936. u Nemačkoj (skok u vis), oprobao i u časovima ritmike i folklorne igre kod čuvene Mage Magazinović, što će mu otvoriti vrata Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je pozvan da igra. Postao je prvak baleta Narodnog pozorišta, a onda 1948. dolazi u AKUD Branko Krsmanović, ansambl narodnih igara i pesama, a ostalo je istorija naše folklorne scene ispisana zlatnim slovima Brankovih koreografija, kod nas i širom zemljinog šara. Sa Krsmancem i Špancem proneo je slavu, širom sveta, srpskog folklora.

Autor i voditelj emisije je Dušanka Zeković.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво