Autogram

Predstavićemo 16 Perslovih pesama, komponovanih na stihove engleskih pesnika

"Brojni primeri poezije i vokalne muzike često su toliko suprotstavljeni da sam u mnogim slučajevima bio primoran da sputam svoje stihove i učinim ih grubim za čitaoce, samo da mi mogli da budu skladniji onima koji ih slušaju. Umetnost pesnika se u mnogome razlikuje od one kojom vlada kompozitor, a pesnik može samo da spreči sestrinsko sukobljavanje time što će se povući u podređen položaj. Zbog toga sam ja, kad god sam pisao stihove, pre muze, imao najpre Perslovu muziku u svojim mislima."
Ovim rečima je veliki engleski pesnik Džon Drajden opisao saradnju sa Henrijem Perslom, kompozitorom koji je fleskije glasa preplitao sa instrumentalnim formama koje je inače pisao. Otuda su mnoge od njegovih pesama nastavile svoj muzički život kao popularni instrumentalni komadi, posebno oni pisani za violinu ili čembalo.

U današnjem Autogram predstavićemo 16 Perslovih pesama, komponovanih na stihove engleskih pesnika: Džona Drajdena, Viljema Fulera, Entonija Motoa, Nauma Tejta, Henrija Heveningama, Tomasa Šedvela i Toma D'arlija. Izvođači su: Ema Kirkbi, sopran, Kristofer Hogvud, orgulje i spinet, Entoni Ruli, lauta, Ričard Kembel, viola da gamba i Ketrin mek Kintoš, violina.

Autor emisije je Ivana Komadina.
Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи