Hipokratija

Tema emisije glasi: Da li uzastopne tranasfuzije mlade krvi podmlađuju i deluju lekovito, a gost emisije je doktorka Milica Jovetić, načelnica Odeljenja za kontrolu krvi davalaca u Institutu za transfuziologiju Srbije

Starenje je neizbežno i uvek fatalno, i zato nije nikakvo čudo što se veliki deo istraživanja u medicini bavi pronalaženjem antidota uzročnicima starenja i pratećim bolestima. Ako se u tome uspe, onda će ljudi postati zaštićeni od raka, staračkih bolesti srca i naročito od Alchajmera. Ideja svih „antiejdžing" istraživanja svodi se na povećanje broja godina zdravog života, a višak seniorskih rođendana je bonus za koji se vredi boriti. Za razliku od futurologa i njihovih vizija koje se pretežno bave besmrtnošću, istraživači u raznim poljima medicinske biologije veruju da za dobro zdravlje u starosti postoji više realnih mogućnosti, a jedna od njih je možda i lekovita uloga krvne plazme mladih osoba u borbi protiv Alchajmerove bolesti i starenja uopšte.

Još pre 150 godina napravljen je eksperiment, tzv. „parabioza", u kome su telo i sistem cirkulacije krvi starog i iznemoglog miša hirurški spojeni i prišiveni uz telo i krvne sudove mladog miša. Već posle nekoliko dana od početka parabioze, videle bi se velike promene. Stari miš postao bi živahan, čak kočoperan, a ranije jasno vidljivi znaci njegove starosti bukvalno bi iščezli. U isto vreme, mladi miš postao bi trom i ponašao bi se kao svi miševi - starci. Od tako neobičnog laboratorijskog aranžmana očiglednu korist ima stari miš čiji organi počinju da funkcionišu mladalački, dok nesrećni mladi miš izgleda kao da je dva puta stariji. Slični eksperimenti pokazuju da mlada krv osvežava i regeneriše istrošene organe, a da stara krv u sebi ima nešto što je bez prekida aktivno i u većoj ili manjoj meri štetno.

O krvi i plazmi i maloj verovatnoći tvrdnji o podmlađivačkim efektima ponovljenih transfuzija, govoriće gospođa dr Milica Jovetić.

Emisiju priprema i vodi prof. dr Momčilo B. Đorđević.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи