Antikoteka

Ranobarokne pesme i igre

Žanr pesme, kao uopšte vokalna muzika u prvoj polovini 17. veka, naročito u Italiji, na najočigledniji način oslikava pojavu novih formi i novog baroknog stila. Bilo je to polje na kome se najviše eksperimentisalo u potrazi za novim načinima i sredstvima izražavanja. Upravo zato baroknim pesmama i to ljubavnim, posvetili su jedan od svojih programa članovi španskog ansambla Armoniosi concerti, predvođeni Huanom Karolosom Riverom, i sopran Marija Espada. Oni su ranobarokne italijanske i španske pesme o ljubavi proželi ništa manje rasnovrsnim baroknim igrama i uobličili malu skicu muzičkog 17. veka, kojoj posvećujemo današnju emisiju.

U rubrici Antikoskop predstavljamo sasvim zaboravljen barokni instrument violoncello da spalla, violončelo za rame, koga je na scenu vratio jedan od najvećih autoriteta u svetu rane muzike, Zigisvald Kuijken.

Urednik i voditelj je Bojana Žižić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Antikoteka Antikoteka

Autor:
Bojana Žižić

Antikoteka (nedeljom,16.00-17.00) vodi slušaoce u svet rane muzike i prati delatnost umetnika specijalizovanih za ovu oblast koji sviraju na instrumentima iz epohe ili njihovim kopijama. [ detaljnije ]