Riznica

Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji

Povodom aktuelne izložbe u galeriji SANU (27. 9. - 12. 11.) "Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji. Identitet, značaj, ugroženost", a koja se realizuje u saradnji sa Narodnim muzejom u Beogradu i Muzejom Srpske pravoslavne crkve, gosti današnje Riznice su autori ove multimedijalne izložbe: dopisni član SANU prof. dr Miodrag Marković i prof. dr Dragan Vojvodić.

Prva celina izložbe ima prvenstveni zadatak da odabranim originalnim delima i različitim reprodukcijama predstavi osoben kulturni identitet srpskog umetničkog i duhovnog nasleđa na Kosovu i Metohiji od XII do XX veka, proizašao iz širih razvojnih tokova naše stare umetnosti, kao odgovor na potrebe države i crkve.

Druga izložbena celina namenjena je ukazivanju na stalnu ugroženost i uništavanje tog nasleđa, upravo zbog njegove jasne identitetske određenosti kao naročitog kvaliteta. Izložba i dokumentovano predstavlja dugu istoriju uništavanja.

Autor i voditelj emisije je Dušanka Zeković.

Naslovna strana: prof. dr Dragan Vojvodić i dopisni član SANU prof. dr Miodrag Marković, gosti Riznice 

broj komentara 0 pošalji komentar
Riznica Riznica

Autor:
Dušanka Zeković

Emisija se bavi kulturnom baštinom (antropologija, etnologija, etnomuzikologija, istorija umetnosti, muzeologija, arheologija, jezik, književnost, mitologija, konzervacija, restauracija...). [ detaljnije ]