Solaris

Tema emisije: Dvadeset prvi vek u naučnoj fantastici i stvarnosti, a sagovornik: Srđan Đukić, saradnik Astronomskog društva „Ruđer Bošković"

Dvadeset prvi vek, u koji smo uveliko zakoračili, doneo je mnogobrojne promene u nauci i tehnologiji, ali i u najrazličitijim aspektima ljudskog života. Neke od aktuelnih promena pisci naučne fantastike odavno su najavili, dok se drugih čak ni sasvim nedavno niko, ili gotovo niko, ne bi dosetio. Pažljiv pregled predviđanja mogućih budućnosti u ključnim delima klasika fantastične književnosti minulog, dvadesetog veka, mogao bi, pored ostalog, i da nam posredno pomogne da u drugačijoj svetlosti sagledamo naš sadašnji trenutak i nezapamćene mogućnosti pred kojima se čovečanstvo danas nalazi - ali i duboke etičke i praktične izazove koji umnogome daleko nadmašuju sve sa čime smo imali prilike da se susretnemo od samog osvita civilizacije.

Muzički urednik: Ivana Đorđević

Ton-majstor: Vladimir Penđer

Autor emisije: Srđa Janković

Соларис

Autor:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи