Hram

Sedamsto godina manastira Tronoše

Kada je kralj Dragutin, unuk Stefana Prvovenčanog, sin kralja Uroša I i kraljice Jelene, brat kralja Milutina, dobio da vlada područjem tadašnje Sremske kraljevine (između 1282. i 1316.) odlučio je da, u blizini današnje Loznice, podigne jednu od svojih najlepših zadužbina, manastir Tronošu. On je počeo da zida ovu svetinju ali nije stigao da je dovrši, to je ostvarila njegova žena, kraljica Katalina, 1317. godine.

Vremenom Tronoša postaje zvezda vodilja i svetionik srpstva, naročito Jadra, Rađevine i Mačve. Manastir Tronoša vekovima je bio verski, duhovni i kulturni rasadnik. Tu su neumorno radile prepisivačke škole, a ovde je nastao i čuveni Tronoški rodoslov, jedan od najvrednijih spomenika srpskog jezika i kulture toga vremena, a u ovom manastiru opismenio se i otac srpskog jezika Vuk Karadžić.

Povodom 700 godina od osnivanja zadužbine kralja Dragutina i kraljice Kataline - manastira Tronoše - u današnjem Hramu, o ovoj nemanjićkoj zadužbini, govori protojerej-stavrofor dr Aleksandar Sredojević.

Autor i voditelj: Dušanka Zeković

Naslovna strana: Protojerej-stavrofor dr Aleksandar Sredojević sa autorkom Hrama 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво