Sporovi u kulturi

Spor između kreacionista i darvinista oko Darvinove teorije evolucije još traje.

U to smo se uverili na tribini "Borba za opstanak Čarlsa Darvina", održanoj na Hemijskom fakultetu u Beogradu.

I dok darvinisti u tekstu peticije prepoznaju nedostatak naučne pismenosti, a na naučnom nivou - kako je to objasnila dr Biljana Stojković - tvrde da se i sva nova saznanja ugrađuju u kontekst evolucione biologije i da sve ono što znamo o molekularnoj osnovi života, zapravo se ugrađuje u evolucionu teoriju i višestruko potvrđuje, suprotna strana brani stav da "kroz nastavu biologije teorija evolucije zauzima sve tvrđe neodarvinističke dogmatske stavove".

Peticija se odnosi na reviziju teorije evolucije u školama. Da li je teorija evolucije hipoteza čiji su stavovi o nastanku života čoveka naučno nedokazivi, pitanje je koje ćemo postaviti u današnjoj emisiji. Međutim, da li je ovde reč o odsustvu kompetencije u iznošenju ovakve trvrdnje i treba li je promovisati u medijima, upitao se dr Aleksej Tarasjev.

Gosti autorke i urednice Melihe Pravdić su dr Miloš Bajčetić, docent na Katedri za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu i Nemanja Đorđević, direktor Centra za promociju nauke, i potpisnici peticije, profesori Univerziteta u Beogradu - dr Ljiljana Čolić, orijentalista, i predlagač peticije dr Radmilo Rončević, naučni savetnik i hirurg.

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи