Hipokratija

Tema emisije glasi: Zrno kobalta 60 je čudo koje pokreće gama nož

Gošća u studiju je primarijus dr Gordana Gligorijević, specijalista radiologije, u Centru za gama nož, Kliničkog centra Srbije.

Može se slobodno reći da je gama nož reč koja se izgovara sa strahopoštovanjem, jer podrazumeva mističnu sposobnost uništavanja mnogih tumora i nekih drugih patoloških tvorevina koje su u konfliktu s moždanim tkivom i ukoliko se ne leče, posledice su katastrofalne.

Gama nož, kao pojam, u prethodnim godinama bio je izgovaran sa setom jer ga u Srbiji nije bilo, tako da smo s nekom vrstom zavidljivosti čitali, gledali i slušali o toj čudesnoj napravi koju imaju sve bogate zemlje, a mi je nemamo jer smo simromašni. Danas ga imamo, ali posle velike borbe za dobijanje novca, budući da se cena tog famoznog noža izražava u milionima dolara.

U početku je država, tačnije, Republički fond za zadravstveno osiguranje finansirao lečenje naših osiguranika gama nožem i inostranstvu (bio je to Zagreb) i to za one kojima je takvo lečenje bilo neophodno. Republički fond je tu značajnu, korisnu i pre svega humanu odluku doneo 2006. godine. Saradnja sa Zagrebom trajala je dve godine, sve dok tamo nije došlo do promene dogovorenih uslova o lečenju i finansiranju lečenja, ali bez saglasnosti RFZO.

Novonastale okolnosti, kako finansijske tako i tehničke prirode, diktirale su traženje nekih drugih evropskih centara čije bi usluge odgovarale Fondu. S tim u vezi, razmotrena je eventualna saradnja sa 7 evropskih centara, među kojima je u organizacionom i ekonomskom delu bila najpovoljnija ona od strane Adžibadem bolnice u Istanbulu. U tom trenutku radilo se o jedinom centru za gama nož u Evropi koji se nalazio u zemlji za koju našim građanima nije bila neophodna viza (automatski se dobijala na samom ulasku u Tursku), do koga je postojao svakodnevni let. Adžibadem je nudio transfer pacijenata od aerodroma do hotela i bolnice, cena je bila fiksna i najniža u odnosu na ostale. Bolnica je nudila i besplatne kontrolne preglede na svaka tri meseca a osiguranim licima Fonda obezbeđen je prevodilac na teret bolnice kao i VIP tretman pacijenata na samom aerodromu u Istanbulu, takođe o trošku bolnice. U periodu od 2008. do 2015. godine upućeno je oko 700 pacijenata na tretman gama nožem.

Od 2016. počeo je da radi Centar za gama nož u KCS. Kako se tamo radi, koliko se dnevno operiše bolesnika gama nožem, govoriće primarijus dr Gordana Goca Gligorijević, specijalista radiologije u Centru za gama nož Kliničkog centra Srbije.

Emisiju priprema i vodi prof. dr Momčilo B. Đorđević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво