Gozba

O problemu kategorija

„Iz savremene perspektive čini se da je mnoštvo kategorija nepregledno, te da ga nije moguće obuhvatiti. Odustajanje od sistema i totaliteta u dobroj meri je transformisalo nasleđene predstave o kategorijama. Međutim, mora li nužno savremeni govor o kategorijama da okonča u teorijama čija ključna reč je neodređenost? Ukoliko postoji presudna veza između samosvesti o kategorijama i pojma filozofije, ispostavlja se da nam rasprava o kategorijama ispostavlja izuzetno značajnu orijentaciju prilikom nastojanja da saznamo šta je filozofija nekada bila i šta je danas."
(Iz obrazloženja teme ovogodišnjeg filozofskog simpozijuma u Sremskim Karlovcima)

Ovogodišnji filozofski simpozijum u Sremskim Karlovcima koji tradicionalno organizuje Srpsko filozofsko društvo, posvećen je pojmu kategorija. Kao što se u obrazloženju teme kaže, rasprava o kategorijama ima veliki značaj za filozofsko mišljenje, a u istoriji filozofije posebno mesto imaju za tu problematiku svakako Aristotel i Kant. Obojica su pokušali da sagledaju kategorijalno mišljenje kao celinu, pa se može reći da su se upustili u veoma težak posao sastavljanja liste kategorija, što je nailazilo na različite reakcije u istoriji filozofije.

Povodom ovog filozofskog skupa, u emisiji Gozba, razgovaramo sa Damirom Smiljanićem, profesorom na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, koji na simpozijumu ima uvodno izlaganje.

Autor: dr Aleksandar Lukić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи