Čitač

U emisiji "Čitač":

Današnje izdanje emisije Čitač u prvom delu, posvećeno je gostovanju Čarlsa Simića u Beogradu. Čućete razgovor sa pesnikom koji je vođen krajem prošle nedelje.

Čarls Simić rođen je 1938. u Beogradu, sa porodicom je početkom pedesetih emigrirao iz Jugoslavije i posle kraćeg boravka u Parizu doselio se 1953. u SAD. Pored karijere pisca, bio je i profesor engleskog jezika na Univerzitetu u Nju Hempširu.

Pulicerova nagrada koju je dobio 1990. u 52 godini, za zbirku pesama "Svet se ne završava", već tada mu je donela slavu koju svaki pesnik priželjkuje, a retko ostvari, a nagrada je bilo još puno. Poslednja u nizu je "Zlatni venac" Struških večeri poezije, jedne od najvažnijih evropskih nagrada za poeziju.

U izdanju "Arhipelaga" poslednjih godina objavljene su knjige eseja Čarlsa Simića: "Alhemija sitničarice", "Gledaj dugo i netremice" i "Tamo gde počinje zabava", kao i knjiga izabranih i novih pesama "Iščekujući presudu".

U emisiji Čitač govorimo i o knjizi "Epizoda iz života putujućeg slikara" kontroverznog argentinskog pisca, Sesara Aire. Sesar Aira (1949) spada među autore koji su najsnažnije uticali na noviju argentinsku i latinoameričku književnost. Autor je preko sedamdeset knjiga. Jedna od Airinih najpriznatijih knjiga, roman "Epizoda iz života putujućeg slikara", tematizuje boravak nemačkog umetnika Johana Morica Rugendasa na tlu latinoameričkog kontinenta 1831. godine. Gost je prevodilac, Bojana Kovačević Petrović.

Preporuka za čitanje je roman "Kad đavo drži sveću" proslavljene autorke Karin Fosum, koja je poznata kao "norveška kraljica krimića". Interesantno je da su njeni književni počeci vezani za pisanje poezije, a svoju prvu zbirku pesama objavila je 1974. kada je imala 20 godina. Njen serijal knjiga o inspektoru Sejeru, preveden je na 16 jezika. O ovoj književnici razgovaramo sa prevodiocem, Sofijom Bilandžijom.

Emisiju Čitač uređuje i vodi Dragana Kovačević.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи