Riznica

Krunisanje 1217.

Ono što je otac, veliki župan Stefan Nemanja započeo sinovi su ostvarili: krunisanje (1217, Stefan Prvovenčani) i autokefalnost crkve (1219, Sveti Sava, prvi srpski arhiepiskop).

U današnjoj Riznici o okolnostima i istorijskim prilikama u vezi sa dobijanjem krune 1217. i usponu kraljevine, govore prof. dr Siniša Mišić i prof. dr Radivoj Radić (Filozofski fakultet u Beogradu). U emisiji, čućete odgovore i na pitanja, kakvi su bili uslovi da se dobije kruna iz Rima, da li je time postojala opasnost da se Srbija pokatoliči, da li stvaranjem kraljevine nemanjićka Srbija ima dalje težnje da zameni, u to vreme pokorenu Vizantiju, potom, koliko je istorijski relevantno dvostruko krštenje velikog župana Stefana Nemanje, a čućete i odgovor zašto se mnogo manje zna i govori o prednemanjićkom periodu i njenim vladarima.

Autor i voditelj emisije je Dušanka Zeković.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво