Znakovi

Marija Grahovac Karan: "Evokativne sile", Likovna galerija Kulturnog centra Beograda

Projekat "Evokativne sile", mlade beogradske umetnice Marije Grahovac Karan, predstavlja seriju uslojenih digitalnih printova na specijalnom aluminijumskom materijalu - alubondu, čime autorka istražuje funkcionisanje jednog klasičnog medija u kontekstu savremene umetnosti. Uvodeći digitalnu tehnologiju u proces proizvodnje, umnožavanjem slojeva kako bi radovi ušli u treću dimenziju, izborom materijala koji zahteva od posmatrača interaktivnost, a sve to sa reminiscencijama na apstraktna, modernistička načela života same slike, Marija Grahovac Karan otvara niz pitanja bitnih za razumevanje pojma slike u savremenoj umetničkoj praksi.

Radovi na izložbi "Evokativne sile" uglavnom su nastali u okviru doktorskog umetničkog projekta "Sile" koji je umetnica odbranila na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2017, a nadovezuju se na prethodne projekte Silver force i Colour force iz 2013. i 2011. godine.

Marija Grahovac Karan je završila Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, smer Grafika i knjiga, a magistrirala je i doktorirala na istom Fakultetu na Odseku grafika. Izlagala je na 13 samostalnih izložbi i učestvovala je na preko 100 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво