Kontrapunkt

Ovako posluje pravi srpski domaćin: Od radnje od 16 kvadrata do veoma uspešnog porodičnog biznisa

Sagovornik emisije Kontrapunkt je vlasnik firme KMMN Miloje Stevanović iz Čačka, koji je, devedesetih godina kada je našoj zemlji uveden embargo, odlučio da posluša savet svog dede: da se uz Božju pomoć uzda „use i u svoje kljuse" - i osnuje svoju firmu. 


KMMN je kompanija u kojoj se u kompleksu radionica sprema hrana na način kako su naši preci spremali za slave i druge svetkovine: bez aditiva, bez konzervansa, bez hemije, bez laži i prevare. Miloje je uradio ono što većina u Srbiji nije uspela - stvorio je pravu porodičnu firmu u kojoj sada već treća generacija polako uči posao. Obezbedio je posao za svoju porodicu, 120 zaposlenih i više od 500 porodičnih domaćinstava koja su dobavljači KMMN-a. Kroz njegove objekte dnevno prođe preko četiri hiljade mušterija. Od pre pet godina posluje i u najstrožem centru glavnog grada. Od prvog dana do danas Miloje se neprikosnoveno pridržava nekih principa - radni dan u svim njihovim prodavnicama i radionicama počinje sa kratkom molitvom, paljenjem kandila i kađenjem tamjanom. Svi radnici znaju da je mušterija „kralj" i da njihov osnovni cilj nije bogatsvo, nego da svako ko pređe preko praga uđe s poštovanjem i isto tako izađe iz firme. Radnicima se plata isplaćuje prvog u mesecu, može pre ali nikako posle tog datuma. Svim dobavljačima se za robu mora platiti odmah, državi takođe na vreme. Ako bi neko od majstora odstupio od recepture na uštrb kvaliteta, time bi sebi potpisao otkaz jer tu improvizacije i kompromisa nema.

Miloje Stevanović je nosilac brojnih društvenih priznanja, među kojima su i gramate kojim su ga Njegova svetost patrijarh srpski Pavle, kao i nekoliko episkopa SPC proglasili velikim dobrotvorom SPC. Objavio je veliki broj knjiga među kojima su: Kazivanja - Bogu u slavu, precima u čast, potomcima u amanet (koja, pored ostalog, sadrži njegovo pokajanje i javnu ispovest), Čaša Obradova, Ne pomiči stare međe, Rodoslovlje Stevanovo. U svojim knjigama brižno čuva tradiciju, običaje, jezik i moral naših predaka.
Mnogobrojnim pismima i razgovorima (kao što je zbirka razgovora Sine moj ne pristaj) dao je značajan doprinos očuvanju svetootačkog predanja i poštovanju propisa SPC o bogoslužbenom poretku.
Zalaže se rečju i delom za očuvanje, obnovu i zaštitu pravoslavnih grobalja, a zapažen je i njegov uporan dugogodišnji trud na spašavanju od propadanja objekata stare srpske arhitekture.
Neumorno obilazi hrišćanske svetinje širom sveta na svojim pokloničkim putovanjima.

Autor emisije je Biljana Đorović.

 

 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи