Kulturni krugovi: Zlatni presek

U prvom, magazinskom delu emisije beležimo aktuelne kulturne događaje, a u tematu "Zlatni presek" govorimo o jednom zanimljivom projektu.

Podstaknuta fascinacijom mladih istraživača ka proučavanju društvenog doprinosa našeg regiona mreži hladnoratovskih odnosa kao obliku traganja za „istorijskim primerima alternativa današnjem svetskom poretku", grupa naučnih institucija - univerziteti u Oksfordu, Ekseteru i Beogradu, uz pomoć muzeja Pit Rivers iz Oksforda i Vende iz Los Anđelesa, razvijaju projekat „Socijalizam postaje globalan", u koji se uključio i Muzej istorije Jugoslavije. 

Spone Istočne Evrope i Jugoslavije, kao njenog posebnog dela, sa afričkim svetom, u fokusu su ovog istraživanja. Predmetna, a posebno fotografska zbirka Muzeja istorije Jugoslavije, sačinjena na putovanjima Josipa Broza u Africi pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, svedočanstvo su o mestu i ulozi Jugoslavije u procesima dekolonizacije Afrike, ali i njenom manifestovanju u jugoslovenskom političkom, ekonomskom, društvenom i kulturnom prostoru. Isti okvir nudi i arhiva Muzeja afričke umetnosti, koji kao institucija nastaje kao posledica političke i kulturne strategije socijalističke Jugoslavije. 

Kako u današnjem kontekstu čitamo ovo nasleđe, tema je današnjeg Zlatnog preseka, koji uređuje i vodi Snežana Stamenković.

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи