Solaris

Tema emisije: Heuristici u mišljenju

Sagovornik: dr psihologije Goran Milovanović, nezavisni istraživač 


Heuristici se definišu kao iskustvene metode zaključivanja, učenja i rešavanja problema koje ne podrazumevaju analitičku obradu svih raspoloživih informacija koje su u vezi sa datim pitanjem ili zadatkom. Upotreba heuristika je sasvim uobičajena pojava koja omogućuje značajno ubrzanje misaonog procesa, ali povlači sa sobom i određeni rizik sistematske greške.
U zavisnosti od pitanja kojim se bavimo, vrsta heuristika koje koristimo, značaja koji pridajemo određenim informacijama u odnosu na druge informacije i sveukupnog saznajnog konteksta, rizik da nas naše prečice u zaključivanju navedu na ozbiljne greške može da bude različit – od sasvim malog do uistinu ogromnog. Stoga je dobro poznavanje heuristika koji učestvuju u našem rasuđivanju važan deo sveukupnih napora usmerenih ka racionalnoj kritičkoj analizi procesa i sadržaja naših saznanja.

Razgovor je prvi put emitovan 20. marta 1913. godine. 

Muzički urednik: Ivana Đorđević
Ton-majstor: Nenad Đorđević
Autor emisije: Srđa Janković

Соларис

Autor:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи