Put svile

Otisnućemo se na čajnu turu po Dardžilingu

Indijska pokrajina Dardžiling, smeštena visoko na severu Zapadnog Bengala, od sredine 19. veka predstavlja sinonim za vrhunski crni čaj: do te mere da samo malo onih koji nisu poznavaoci shvata da se ovde ne radi o jednom napitku, već o mnogim. Svaka od 87 plantaža čaja iz ove oblasti ima sopstveni pristup uzgajanju i branju čaja, kao i postupcima fermentacije i obrade. Većina plantažera spremna je da podeli deo svojih tajni sa posetiocima, i time omogući čajnu verziju vinskih tura po Francuskoj, srećom, lišenu gužve.

U današnjem Putu svile, i mi ćemo se otisnuti na jednu čajnu turu, u društvu muzičara koji neguju tri tradicionalna poetsko-muzička stila ove pokrajine: bavaija, batijali i bangla kavali. Čućete vokalnu umetnost Timirborona Dasa, Debaline Boumik, Bidžona Roja, Džoja Sankara, Bablua Dasa, Kaušalije Roj, Srava Monija, Akasa Fakira i Bišnupada Sarkara. 

Autorka emisije je Ivana Komadina.

broj komentara 0 pošalji komentar
 Put svile Put svile

Autor:
Ivana Komadina.

PUT SVILE, kao jedinstveno “radijsko putovanje”, nedeljom odvodi slušaoce u neku od zemalja povezanih sa tradicionalnim Putem svile, uz aktuelna ostvarenja iz žanra “World music” i raritetne zapise tradicionalne muzike. [ detaljnije ]