Hipokratija

Tema "Hipokratije", emisije sa naučnim sadržajem, glasi: Koliko i kakvu vodu piju i troše u vrelim letnjim danima deca i odrasli, zdravi i bolesni?

Gošća emisije je gospođa doktorka Valentina Aleksić, specijalista anesteziolog i reanimatolog u Kliničkom centru Srbije.

Kada bismo kojim slučajem bili na Međunarodnoj svemirskoj stanici koja kruži oko Zemlje u niskoj orbiti, tj. na visini od 400 km, videli bismo da 2/3 površine Zemlje čini voda a 1/3 kontinenti. Od te silne količine vode samo 3% je za piće. Na nesreću, pitke vode je sve manje, a stanovnika sve više, tako da se računa da najmanje milijarda ljudi kuburi s vodom i zbog hronične žeđi jedva preživljava. Srbija i Beograd su srećni jer imaju dosta vode, koja, doduše, zahteva uobičajenu, higijensku obradu, ali je idealo hladna i ukusna, kao retko koja voda u velikim svetskim gradovima.

Beograd je na 22 brega, na 60 podzemnih potoka i 14 reka, od kojih su dve, Sava i Dunav, među najvećima u Evropi. Zato Beograđan žive bezbrižno, jer imaju dovoljno vode, iako se broj stanovnika u Beogradu povećao 80 puta u poslednjih 100 godina. Iz postrojenja Beogradskog vodovoda kroz vodovodne cevi dugačke oko 3500 kilomretara, prema kućnim i javnim slavinama svake sekunde ističe oko 13 000 litara pitke i besprekorno čiste vode. Ali, i pored ove blagodeti, u poslednje vreme, industrija flaširane vode čini sve kako bi vodu sa svojih mineralnih izvora, a nekad i sa običnih česama, što kupci ne moraju znati, proglasili lekovitom. U suštini, svaka voda je lekovita, jer bez nje prestaje život, koji je, uostalom, nastao u vodi.
Kad smo napolju gde ima dosta mlađeg sveta i kad ih malo bolje pogledamo, onda vidimo da mnogi od njih u rukama, torbicama ili spoljašnjim odeljcima ranaca, obično drže četvrtlitarske boce s vodom ili nekim napitkom, koje celog dana, malo po malo, otpijaju. Prilikom tog rituala imaju izraz lica onih koji znaju šta rade i da je to što rade korisno po zdravlje. Svaki od vlasnika različitih vrsta vode i zaslađenih napitaka u industrijski punjenim bočicama misli da stalnim pijuckanjem vode čini veliku stvar za svoje zdravlje.

Da li vodu treba piti malo po malo, ili kad se javi žeđ, koliko je piti, kad manje, a kad više, saznaćemo od naše gošće, doktorke Valentine Aleksić. Ona će govoriti o značaju vode i njenoj važnosti za funkcionisanje svega što je živo.

Emisiju priprema i vodi prof. dr Momčilo B. Đorđević.

 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи