Kulturni krugovi: Gutenbergov odgovor

U prvom delu emisije govorimo o najvažnijim događajima u kulturi, kojih je sve manje kako leto odmiče, a u tematskom delu, "Gutenbergov odgovor", prvo govorimo o jednom kapitalnom izdanju.

Povodom 125 godina od rođenja Ive Andrića, izdavačka kuća "Laguna" objavila je pre nekoliko dana knjigu koja objedinjuje sve priče našeg nobelovca koje je objavio za života, i to u jednoj knjizi.
Priče su date hronološkim redom, počev od prve, "Dan u Rimu", iz 1920. godine, do poslednje, "Ranjenik u selu", iz 1971/1972. godine.
Iako u istoriji naše književnosti Andrić slovi kao vrhunski romansijer, moglo bi se reći da jezgro njegove književne umetnosti jeste upravo priča. Andrić je od 1920. do kraja života napisao više od stotinu priča.
O knjizi "Andrić - Priče", razgovaramo sa urednikom u izdavačkoj kući "Laguna" Dejanom Mihailovićem.

Sudbina dela i umetnika - tako bismo mogli nasloviti sledeću temu u Gutenbergovom odgovoru.
Pre više od dve decenije, drama "Punjene tikvice", Sanje Domazet, izvedena je u JDP-u. Kritika i publika su veoma lepo primili ovu dramu, iako je njena autorka u to vreme bila nepoznata kao pisac. Prema motivima ove drame, Slobodan Šijan i Sanja Domazet su potom napisali filmski scenario "Punjene tikvice sa Lenjinovim mozgom", koji je takođe bio zapažen, ali film nikad nije snimljen.
Najnovija knjiga u izdanju "Službenog glasnika" objedinjuje originalne tekstove drame i scenarija, uz dokumentarno svedočenje Šijana o sudbini filma koji nikada nije realizovan.
O ovoj neobičnoj knjizi, razgovaramo sa Slobodanom Šijanom i Sanjom Domazet.

Emisiju uređuje i vodi Dragana Kovačević.

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи