Čitač

Nove knjige u beogradskim knjižarama

Nedavno je u izdanju "Arhipelaga" objavljena knjiga "Čitanje Italije".
Reč je o izboru iz savremene italijanske proze, koji su priredili Davide Skalmani i Snežana Milinković. Srpski čitalac prvi put ima prikaz novije italijanske pripovedačke proze, koju inače poznajemo tek delimično. Među predstavljenim piscima, neki su prilično poznati van Italije, dok su drugi književno delovanje započeli u XXI veku.
O knjizi razgovaramo sa upravnikom katedre za italijanistiku Filološkog fakulteta u Beogradu, Snežanom Milinković.

Druga tema u emisiji je proza islandskog pisca Sjona. Sjon (Sigurjon Sigurdson), piše poeziju, romane, pozorišne komade i knjige za decu. Za roman "Ptičje mleko", izdanje "Geopoetike", Sjon je dobio nagradu Nordijskog saveza za književnost. Poznat je i kao pesnik, libretista i tekstopisac. Bio je nominovan za Oskara 2001. za tekst pesme u filmu "Ples u tami" Larsa fon Trira, koju je izvodila islanska pevačica Bjork. Bjork i Sjon su sarađivali i na pesmi "Okeanija" kojom su svečano otvorene Olimpijske igre u Atini 2004.godine. "Geopoetika" je ovih dana objavila Sjonov roman, "Mesečev kamen"o kome će govoriti urednica u ovoj izdavačkoj kući Jasna Novakov Sibinović, a čućemo i deo iz razgovora sa Sjonom.

Preporuka za čitanje je najnoviji roman Tonija Parsonsa "Poslednja žrtva". Posle niza uspešnih romana, od 2014. godine, Parsons počinje da piše serijal knjiga o detektivu Maksu Vulfu. Knjige Tonija Parsonsa godinama prevodi, Nenad Dropulić koji će biti gost današnje emisije.

Čitač uređuje i vodi Dragana Kovačević.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи