Kulturni krugovi: Filmorama

Prvi deo emisije baviće se aktuelnim i važnim događajima iz kulture, dok će drugi deo emisije, "Filmorama", biti posvećen sedmoj umetnosti.

64. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, u prošlim vremenima kraće nazvan Martovski festival, biće održan od 30. marta do 2. aprila u Domu omladine Beograda. U takmičarskoj konkurenciji biće prikazano preko 80 kratkometražnih igranih i dokumentarnih, dugometražnih dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova, a u revijalnom delu nekoliko reprezentativnih inostranih dokumentarnih filmova. Veliku pažnju svakako će pobuditi filmovi koji otvaraju festival - kratki film Puriše Đorđevića Bunker 93 i dokumentarni film Ljubiše Samardžića Panta rei, dokumentarac o Marini Abramovič, kao i film koji će festival zatvoriti - Trst Jugoslavija Alesia Bozera, nostalgična dokumentarna priča o omiljenoj destinaciji svakog Jugoslovena.

U današnjoj emisiji, o programu ovogodišnjeg Martovskog festivala govori urednik filmskog programa Doma omladine Marko Popović.

Pred publikom je nova Diznijeva igrana verzija čuvene bajke Šarla Peroa - Lepotica i zver, a u pripremi je i nova verzija Oskarima ovenčane Meri Popins iz 1964, ovog puta sa Emili Blant u naslovnoj ulozi. Da li su ove nove verzije starih filmova, koje mnogo volimo,  simptom krize scenarija, igranje na sigurnu kartu i zagarantovani komercijalni uspeh, nostalgija ili nešto drugo? Na ova pitanja, ali i na to kakve su zapravo nove verzije, odgovara Vladimir Marković, montažer i reditelj, poznavalac i ljubitelj onog što izlazi iz Diznijeve fabrike snova.

U današnjoj emisiji najavićemo i reviju filmova jednog od, po mišljenju kritike i publike, najboljih reditelja ikada - Stenlija Kjubrika. Publika od sinoć ima priliku da se u Jugoslovenskoj kinoteci podseti njegovih slavnih filmova, kao što su Staze slave, Lolita, Spartak, Doktor Strejndžlav, Odiseja u svemiru 2001, Beri Lindon, Paklena pomorandža, Isijavanje...

Emisiju uređuje i vodi Ana Vučković.

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара