Metropoliten opera u Njujorku - Sezona radijskih prenosa 2016/2017 na talasima Radio Beograda 2 i 3

V. A. MOCART: Idomenej

U subotu, 25. marta, od 18 sati, nastavljamo niz direktnih prenosa iz Metropoliten opere u Njujorku ostvarenjem "Idomenej" Volfganga Amadeusa Mocarta.

Ovde je Metropoliten u svom najboljem izdanju. Dirigent Džejms Livajn ostvaruje prefinjenu i doživljenu interpretaciju upravljajući ansamblom ove operske kuće, kao i impresivnom solističkom podelom. Tenor Metju Polencani je kralj Idomenej, kojeg razdire sudbonosna zakletva; mecosopran Elis Kut je otmena i dostojanstvena u tzv. ženskoj ulozi u pantalonama - kao kraljev sin Idamante; sopran Nadin Sijera s velikom ekspresivnošću i nežnošću tumači lik Ilije, a sopran Elza van den Hever trijumfuje kao temperamentna Elektra, koja voli Idamantea do granice ludila.

Metju Polencani je američki pevač, zvezda Metropolitena, gde je debitovao još 1997. godine. Ove sezone nastupa i u operama Kavaljer s ružom i Don Đovani.

Elis Kut je britanska pevačica, na sceni Meta je debitovala 2006. kao Kerubino u Mocartovoj Figarovoj ženidbi, a sada je Idamante, kraljev sin.

Nadin Sijera je američka pevačica, debitovala je u Metu pre dve godine kao Đilda u Rigoletu, a pored uloge Ilije, ove sezone tumači i Cerlinu u Don Đovaniju.

Elza van den Hever je južnoafrička pevačica. Na sceni Meta je debitovala 2012. kao Elizabeta u Mariji Stjuart.

Mocartov Idomenej premijerno je izveden 1781. u dvorskom pozorištu u Minhenu. Kao i u mnogim pričama zasnovanim na grčkim mitovima, u Idomeneju se govori o motivacijama i emocijama ljudi čija sudbina kao da je van njihove kontrole. Priča je data u okvirima žanra opere serije, stilizovane forme popularne u XVIII veku, koju karakterišu niz arija i rečitativa, te otmeni, plemeniti likovi. Dugo zapostavljen kao i druga dela njegove epohe, Idomenej sada zauzima stabilno mesto na repertoaru kao prvo Mocartovo opersko remek-delo.

Radnja je smeštena na ostrvo Krit posle Trojanskog rata. Legenda o tim događajima pokazala se kao plodna baza za čitav niz opera, od Monteverdijevog Povratka Odiseja u domovinu iz 1640, preko Berliozovih Trojanaca iz 1863. i Egipatske Helene Riharda Štrausa iz 1928, do ostvarenja Oplakivanje postaje Elektra Martina Dejvida Levija iz 1967.

Siže: Idomenej, kralj Krita, vraća se kući posle Trojanskog rata, a pred sobom šalje zatvorenike među kojima je i Ilija, kćerka kralja Prijama. Idomeneja tokom cele plovidbe prati bes boga mora Posejdona i on, tokom poslednje oluje, već na domaku rodne obale, izgovara subdonosnu zakletvu. Ali prva osoba koju ugleda je njegov sin Idamante. Da bi ga spasio, šalje ga u pratnji Elektre, koja se vraća u Arg, pritom ne znamo zašto je uopšte Elektra na Kritu. U svakom slučaju, Posejdona nije lako zavarati i pošto je podigao još žešću oluju, on šalje na Krit čudovište koje će opustošiti ostrvo mnogo više od legendarnog Minotaura. Idamante savladava čudovište, ali prvosveštenik insistira da se zakletva ispuni. Idomenej je spreman da to i učini, ali u tom trenutku pred noge mu se baca Ilija moleći da ona bude žrtvovana. To konačno smekša Posejdona i čujemo snažan glas koji dolazi iz dubine podzemlja. Kao pravi deus-eks-mahina on naređuje hepiend: Idomenej mora da abdicira u korist sina, a Idamante i Ilija moraju da se venčaju.

Program prenosa iz Metropolitena

U prvoj pauzi prenosa emitovaćemo razgovore sa protagonistima, kao i najavu narednog prenosa, a u drugoj pauzi slušaoci će moći da čuju deo eseja Bogovi iz mašine i njihov povratak Bruna Formenta.

Prenos realizuju urednice u Muzičkoj redakciji RB 2 Maja Čolović-Vasić i Gorica Pilipović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи