Kulturni krugovi: Filmorama

U prvom delu emisije beležimo najznačajnije događaje iz kuture, a zatim sledi „Filmorama", posvećena sedmoj umetnosti.

Na Mećavniku je od 14. do 19. januara održan Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, koji je ugostio i filipinskog reditelja Lava Dijaza, prošlogošišnjeg dobitnika Zlatnog lava za film Žena koja je otišla. U današnjoj Filmorami čućete razgovor sa Lavom Dijazom, kao i segmente sa radionice koju je održao na Kustendorfu.

Teorija koja Hoda, u saradnji sa Domom omladine Beograda i Multimedijalnim institutom iz Zagreba, pokrenula je 2014. filmski festival REZ, koji se bavi savremenim praksama eksperimentalnog i umetničkog filma. Ideja REZ-a je da svake godine u fokusu bude jedan od najznačajnijih i još uvek aktivnih autora, koji svoje radove smešta u polje filmskog eksperimenta. Treće izdanje festivala pod nazivom Šeron Lokhart: Koreografije rada predstavio je prošle nedelje veliki deo opusa ove severno-američke autorke, čije se koreografske filmske strukture ubrajaju u najznačajnije filmske eksperimente poslednje decenije. Pored njenih filmova, prikazani su i najnoviji filmovi Debore Stratman i Džejmsa Beninga, za koje se slobodno može reći da predstavljaju najprominentnije autore eksperimentalnog filma danas. Za Filmoramu, o ovom festivalu, o onim čiji je selektor u Hrvatskoj, kao i o eksperimentalnom filmu uopšte, govori koselektor REZ-a Petar Milat.

Petnaest godina nakon što je ekranizovana ljubavna priča Stevana Sremca o Zoni i Manetu, scenaristi Ivana i Miroslav Mitić napisali su priču Zona Zamfirova - drugi deo, o životu u braku čuvenog para dve godine nakon venčanja; uloge u filmu Juga Radivojevića tumače Brankica Sebastijanović i Milan Vasić, a u filmu igraju i Ljiljana Stjepanović, Ljiljana Dragutinović, Tanja Bošković, Milan Lane Gutović, Ivan Bekjarev, Goran Jevtić, Nela Mihajlović, Branko Đurić, Dragan Vujić Vujke, Miki Krstović, Jugoslava Drašković, Milan Kalinić.

Emisiju uređuje i vodi Nevena Matović.

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво