Silen

Kada kažem hor - mislim "Aleksandrov".

Poslednju emisiju Silen posvećujemo čuvenom ruskom vojnom horu "Aleksandrov", čija su  64 člana  poginula nakon što se avion ruskog Ministarstva odbrane Tu-154 sa 91 osobom srušio 25. decembra u Crno more nakon poletanja iz Sočija prema Siriji.

"Neizbrisivi su tragovi svih postava hora i svih velikih solista, počevši od prve postave sa samo 12 članova kada je zvanično 12. oktobra 1928, osnovan Krasnoznameni ansambl, kasnije imeni Aleksandra Aleksandrova, dirigenta i umetničkog rukovodioca, koji je pre Revolucije svoju karijeru počeo kao kapelnik crkvenog hora Hrama Hrista Spasitelja prethodno završivši Konzervatorijum na kome je dobio podršku Rimskog-Korsakova. Posle boljševičkog prevrata i rušenja hrama čiji je bio poslednji kapelnik, dirigent i kompozitor, Aleksandrov nastavlja sa radom, da bi bio angažovan pri osnivanju hora tadašnje Crvene armije. Kasnije ga je nasledio sin Boris, a zatim unuk Jevgenij. Od 1941, pa preko Pada Berlina, do danas, hor Aleksandrov pesmom bodri duh i čeliči narodnu volju i jedinstvo, jednovremeno pronoseći Slavu Rusije i njene Vojske, jer ne zaboravimo, radi se o Ansamblu Oružanih cnaga Rusije. Zbog toga je ansambl Aleksandrov imao višectruku ulogu koja je predstavljala, predstavlja i predstavljaće PEVAJUĆE ORUŽJE I MOĆ RUSIJE."

O horu Aleksandrov, za Silen govore multimedijalna umetnica Simonida Stanković i Boško Gajić, izuzetni poznavaoci, veliki prijatelji i saradnici ansambla "Aleksandrov".

Autor emisije je Biljana Đorović.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 31. dec 2016, 14:07) - Radoman Kanjevac [neregistrovani]

REČENO I PREĆUTANO

Biljana Đorović će, kao što je i napisala, od 4. januara raditi emisiju KONTRAPUNKT, sredom u 9. Dušanka Petrović će, od 5. januara, voditi emisiju REČENO I PREĆUTANO svakog četvrtka u 12. Želimo Vam sve najbolje u Novoj godini.

(petak, 30. dec 2016, 23:05) - Биљана Ђоровић [neregistrovani]

Последња емисија

Емисија Силен престаје да се емитује петком и у овом термину. Од 4.јануара 2017. радићу ауторску емисију "Контрапункт" која ће се емитовати средом од 9-9:55. Концепт емисије се у основи неће мењати.

(petak, 30. dec 2016, 13:49) - Seka [neregistrovani]

Isto pitanje

Kao i prethodni slusalac pitam sta znaci "Posednja emisija". Uplasena sam jer sam juce vec cula za poslednje emitovanje emisije "Demokratski bez muke".
Pozdrav i najbolje zelje u 2017.g. gospodjo Đorović

(petak, 30. dec 2016, 12:13) - anonymous [neregistrovani]

??

U kom smislu mislite poslednju emisiju

Silen Silen

Autor:
Biljana Đorović

Naslov emisije – Silen (agalma, phantasma), upućuje na moć radijskog izraza, koji se zasniva na govoru, da ponudi significatio (unutrašnje značenje) svojim slušaocima i preda im ga na čuvanje, nasuprot impotentnoj zavisnosti u koju ih uvodi ekranska slika (polarna inercija). Emisija ima za ambiciju da u ciklusima analizira ideje, pojmove, fenomene i događaje konstitutivne za istoriju civilizacije i kulture. [ detaljnije ]