Čekajući vetar

Ekološki magazin

Na suđenju ekologu Đuri Vavrošu, optuženom za narušavanje ugleda jednoj firmi, okupili su se i predstavnici nevladinih organizacija da mu daju podršku i da ukažu na problem koji imaju svi koji se drznu da primete nepravilnosti i traže njihovo rešavanje. O tome govori Zvezdan Kalmar, iz Centra za ekologiju i održivi razvoj. Vlasnik „oštećene“ firme, inače mađarski državljanin, insistirao je da suđenju prisustvuju i predstavnici mađarskog konzulata. Zašto je to interesantno, da li je time dobio ono što nikako nije hteo i zašto je Đuro Vavroš naveden kao izvršilac dela koje je učinilo drugo lice – čućete od advokata Sretena Đorđevića.

Srbija ne oskudeva u kadrovima obrazovanim za zaštitu životne sredine, koji imaju ideje i znanje da ih sprovedu u delo. Ponešto se i radi, ali uglavnom ostane na nivou fakultetskih projekata. Gost emisije je Miloš Ninković, koji je, između ostalog, radio na Katastru zagađivača Topčiderke, a nedavno se vratio iz Indije, gde je prisustvovao jednom kursu ѕa održivi razvoj. Kako se ova zemlja, po mnogo čemu različita od naše, bori da oživi siromašne ruralne krajeve starim znanjima, ručnom proizvodnjom i dobrom organizacijom? Njihovi materijali su dezenirani pomoću kamenih blokova sa šarama, a boje su prirodne – od kamenog praha. Tri dana se potroše na farbanje, ali boja može da preživi vek tkanine – neuništiva je. 


Indija je poznata i kao kolevka ajurvede. Šesnaest vekova je ovaj način lečenja bio dominantan, ali poslednja četiri primat uzima zvanična medicina. Njihovi lekari ne odustaju od ukazivanja na prednosti ajurvede, a jedan od njih objašnjava da određenim biljkama mogu da se izleče bolesti koje se alopetski samo leče i drže pod kontrolom, na primer: kardiovaskularne, reumatske i endokrinološke.

U Narodnoj ckupštini predstavljena je karta na kojoj se nalaze teritorije 127 opština i gradova koje su jednoglasno prihvatile Deklaraciju protiv uvoza, uzgoja prerade i prometa GMO i njihovih proizvoda. Prof. dr Miladin Ševarlić, republički poslanik, traži da se organizuje referendum pre usvajanja promene Zakona o genetički modifikovanim organizmima.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

broj komentara 0 pošalji komentar
Čekajući vetar Čekajući vetar

Autor:
Aleksandra Vukićević

Ekološki magazin koji se bavi odnosom čoveka i životne sredine, čoveka i prirode. Emituje se nedeljom od 8 do 10 sati. [ detaljnije ]