Dan Radio Beograda

Direktan prenos svečanosti kojom se obeležava 92. rođendan Radio Beograda

Prvog oktobra 1924. godine, iz studija u zgradi u Knez Mihajlovoj ulici, prvi put je emitovan program radio-stanice "Beograd-Rakovica" i ovaj dan označavamo kao početak radio-difuzije u Srbiji.

Na današnjoj svečanosti biće uručene godišnje nagrade "Zlatni mikrofon" zaslužnim pojedincima za višegodišnji rad, stvaralaštvo, doprinos kvalitetu i slušanosti programa, kao i studentske nagrade "Neda Depolo", koje program kulture i umetnosti Radio Beograd 2 već jedanaest godina dodeljuje za kreativni doprinos radio-izrazu.

Dobitnici nagrade "Zlatni mikrofon" su:

1. Mladen Jagušt (Izuzetno bogata i plodna delatnost na čelu hora i simfonijskog orkestra RTS, kreacija niza trajnih snimaka često premijernih, kao i nezaboravne interpretacije najznačajnijih vokalno-instrumentalnih dela kao što su snimci kompletnog opusa Stevana Stojanovića Mokranjca „RUKOVETI, LITURGIJA I OPELO". Tokom decenija rada maestro Jagušt postao je sinonim etičkih normi dirigenta, muzičke erudicije i izvođačke perfekcije.)

2. Đorđe Marjanović (Jedan od najizvođenijih interpretatora na programima Radio Beograda još od samih početaka pa sve do današnjih dana. Publici koja mu je bila svetinja darovao je 13 solističkih koncerata, 43 snimljene ploče i preko hiljadu dobrotvornih nastupa. Dobitnik je brojnih javnih nagrada i priznanja.)

3. Željko Stefanović (Neformalnu vezu sa Radio Beogradom ostvario je još kao đak u legendarnoj emisiji „Veče uz radio". Na Prvom programu Radio Beograda od pre 15 godina preuzima ulogu urednika i voditelja kultne emisije „Vreme sporta i razonode". Najnoviji dokaz Željkovih vanserijskih sposobnosti je ovogodišnji serijal specijalnih emisija „Brazilijada" Radio Beograda 1.)

4. Milja Milosavljević Matijević (Urednica je emisije „Kod dva bela goluba" već 34 godine. Od početnih pola sata i tematike prevashodno vezane za istoriju Beograda emisija „Kod dva bela goluba" je zahvaljujući uredničkom znanju i osećaju Milje Milosavljević Matijević s vremenom proširivala svoj tematski okvir do radiofonskog prikaza gotovo celokupne nacionalne baštine, zauzimala sve veću programsku satnicu i sticala sve veći ugled kod slušalaca i stručne javnosti iz različitih oblasti.)

5. Predrag D. Stamenković (U Radio Beogradu od 1982. godine, Stamenković se kao autor i kao urednik istakao uređivanjem specifične serije „Radionica zvuka" koja je Dramskom programu Radio Beograda donela veliki broj međunarodnih i domaćih priznanja. Komponovao je veći broj solo pesama, horskih, kamernih, orkestarskih i vokalno-instrumentalnih dela izvođenih u zemlji i inostranstvu i snimljenih delom za produkciju Radio Beograda.)

Nagrade "Neda Depolo" dobili su ove godine studenti Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Tara Manić, Nikola Lukić i Milan Bogić.

Nakon direktnog prenosa svečanosti iz Kamene sale Radio Beograda, Snežana Ristić će u Studiju 2 razgovarati sa dobitnicima, kao i sa predsednikom ovogodišnjeg žirija Milanom Vlajčićem.

Voditelj programa je Ranko Stojilović, a producent prenosa Mila Nikolić.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво