Silen

Sa profesorom Vardom Čerčilom i Kevinom Anetom govorimo o genocidu nad urođeničkim narodima Amerike i Kanade.

Vard Čerčil (Ward LeRoy Churchill), potomak naroda Muscogee i Creek sa očeve, i Cherokee sa majčine strane; od 1990. do 2007. profesor etničkih studija na Univerzitetu Kolorado Boulder (University of Colorado Boulder), autor studija: „Borba za zemlju (1993), „Da li smo još uvek Indijanci" (1994), „Mala stvar - genocid: Holokaust na američkom kontinetu od 1492. do danas i njegovo poricanje" (1997), „Perverzija pravde" (2002), „O pravdi da se požanje ono što se posejalo: Refleksije o posledicama imperijalne arogancije i kriminalnosti SAD";  „Ubij Indijanca, spasi čoveka: Genocidni uticaj američkih internatskih škola za Indijance" (2004).

Rad  Kevina Aneta, kandidata za Nobelovu nagradu za mir 2013, najviše je doprineo razotkrivanju i dokumentovanju genocida nad indijanskom populacijom u Kanadi o čemu svedoči njegova knjiga „Više nije skriven: Genocid u Kanadi, prošlost i sadašnjost", kao i film „Nepokajano" u kome indijanski urođenici svedoče o silovanjima, sodomizaciji, davljenju, izgladnjivanjima do smrti, zakopavanjima tek rođenih živih beba - rezultata silovanja, medicinskim eksperimentima, smrti elektrošokovima, smrskavanjima lobanja, zaražavanjem bacilom tuberkuloze koji su odveli u smrt 50% dece koja su pohađala katoličke i anglikanske škole za Indijance, kao i organizovanom nestanku, torturi, eksploataciji i ubistvima žena i dece na zapadnoj obali Kanade.

Autor emisije je Biljana Đorović.

broj komentara 0 pošalji komentar
Silen Silen

Autor:
Biljana Đorović

Naslov emisije – Silen (agalma, phantasma), upućuje na moć radijskog izraza, koji se zasniva na govoru, da ponudi significatio (unutrašnje značenje) svojim slušaocima i preda im ga na čuvanje, nasuprot impotentnoj zavisnosti u koju ih uvodi ekranska slika (polarna inercija). Emisija ima za ambiciju da u ciklusima analizira ideje, pojmove, fenomene i događaje konstitutivne za istoriju civilizacije i kulture. [ detaljnije ]