Silen

Grafički kolektiv, jednu od naših najznačajnijih galerijskih ustanova, koji se nalazi u prizemlju Palate Ninčić na beogradskom Obilićevom vencu, vlasnici, kojima je kuća vraćena restitucijom, su posle 67 godina rada Grafičkog kolektiva, prodali palačinkarnici sa Zlatibora.

Galerija je osnovana 1949. i bila je jedan od vodećih umetničkih centara u nekadašnjoj Jugoslaviji. Pored izložbi najpoznatijih srpskih umetnika, tu je bio centar okupljanja umetničke avangarde i prostor u kome su priređivane izložbe svetski slavnih umetnika: Dalija, Šagala, Vazarelija, Madervela, Era, Fuhsa, Anderlea, Brunovskog, Tošio Jošizumija i drugih. U ovoj galeriji odigrao se prvi hepening u Beogradu, 1960-tih godina. U vlasništvu Grafičkog kolektiva nalazi se preko 5.000 dela, što nadmašuje i zbirke koje poseduju mnogi značajni muzeji u svetu.

O smislu, značaju i posledicama pretvaranja Grafičkog kolektiva u palačinkarnicu razgovaramo sa arhitektom Peđom Ristićem koji je izradio izvanredan i jedinstven projekat enterijera i eksterijera galerije, i filozofom, prof. dr Velimirom Abramovićem.

Autor emisije je Biljana Đorović

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 12. sep 2016, 18:42) - anonymous [neregistrovani]

Podcast

Hoce li biti repriza ove emisije

Silen Silen

Autor:
Biljana Đorović

Naslov emisije – Silen (agalma, phantasma), upućuje na moć radijskog izraza, koji se zasniva na govoru, da ponudi significatio (unutrašnje značenje) svojim slušaocima i preda im ga na čuvanje, nasuprot impotentnoj zavisnosti u koju ih uvodi ekranska slika (polarna inercija). Emisija ima za ambiciju da u ciklusima analizira ideje, pojmove, fenomene i događaje konstitutivne za istoriju civilizacije i kulture. [ detaljnije ]