Kulturni krugovi: Filmorama

U prvom delu emisije beležimo najznačajnije događaje iz kulture, a zatim sledi "Filmorama" posvećena sedmoj umetnosti.

Na početku temata saznaćete kakav je program PAFF-a, međunarodnog takmičarskog festivala autorskog dugometražnog i kratkog filma, čije će treće izdanje biti održano od 7. do 11. septembra na više lokacija u Pančevu. Festival obuhvata šest filmskih programskih celina i brojne prateće programe, među kojima je i izuzetno značajana radionica filma Mali Film namenjena najmlađima.

Biće reči o dva posve različita filma snimana u Srbiji, koja zajedničko imaju i to što su njihovi autori stranci.

Indijskom reditelju Šridaru Šridaru Saga o tri nevina muškarca, sedmi je film sniman na našim prostorima. Zanimljivo je da je on film paralelno snimao u Srbiji sa domaćim glumcima, ali i u Poljskoj, sa poljskim glumcima, pa će u novembru ostvarenje, za koje kažu da podseća na kultnu komediju Američka pita, imati dve premijere.

Loran Rui, koji već dvanaest godina živi u Beogradu i radi kao novinar-dopisnik za francuske elektronske medije, sasvim slučajno je odlučio da se upusti u snimanje svog prvog filma, upoznavši na Kustendorfu glumca Arnoa Embera. Njihovo poznanstvo rezultovalo je filmom Na granici, koji nas vodi u blisku budućnost i priča priču o emigrantima na sasvim drugačiji način od onog na koji smo navikli.

Šridar Šridar i Loran Rui u razgovoru sa Anom Vučković govore o svom radu, prednosti snimanja u Srbiji i datumima prikazivanja svijih filmova.

Govorićemo i o dugometražnom dokumetarnom filmu Nebeska tema Mladena Matičevića, filmskoj posveti Vladi Divljanu. Čućete zvučne beleške sa radionice Work in progress koja je održana u okviru Festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok'n'Ritam.

Emisiju uređuje i vodi Nevena Matović.

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni krugovi Kulturni krugovi

Autor:
grupa autora

Centralna kulturno-umetnička emisija Radio Beograda 2. Kako bi što uspešnije povezivali informativnu i analitičku komponentu govora o kulturi u jedinstvenu celinu i redovno pratili ritam kulturnih zbivanja, Krugovi imaju magazinski karakter. [ detaljnije ]