Silen

U današnjoj emisiji, sa Stefanom Karganovićem, direktorom fonda Istorijski projekat Srebrenica, razgovaramo o kapitalnom otkriću mladog američkog istraživača Endija Vilkoksona, koji se već godinama bavi radom Haškog tribunala, posebno predmetom Slobodana Miloševića i još nerazjašnjenim slučajem Srebrenice.

Pažljivo iščitavajući presudu Radovanu Karadžiću - na oko 2.590 stranica - obnarodovanu u martu ove godine, Vilkokson je u svojoj analizi pokazao da je, obavijeno retoričkom maglom, negde posle hiljadu tristote stranice u tekstu presude, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu ustanovio da pokojni predsednik Srbije Slobodan Milošević nije bio deo „zajedničkog zločinačkog poduhvata" usmerenog protiv muslimana i Hrvata tokom rata u Bosni, za koje je malo ko mogao da sanja da će se ikada naći u zvaničnom dokumentu Haškog tribunala.

Slušaoci će biti u prilici da čuju i deo intervjua koji je Stefan Karganović napravio sa Endijem Vilkoksonom, ekskluzivno za emisiju Silen.

Autor emisije je Biljana Đorović.

broj komentara 0 pošalji komentar
Silen Silen

Autor:
Biljana Đorović

Naslov emisije – Silen (agalma, phantasma), upućuje na moć radijskog izraza, koji se zasniva na govoru, da ponudi significatio (unutrašnje značenje) svojim slušaocima i preda im ga na čuvanje, nasuprot impotentnoj zavisnosti u koju ih uvodi ekranska slika (polarna inercija). Emisija ima za ambiciju da u ciklusima analizira ideje, pojmove, fenomene i događaje konstitutivne za istoriju civilizacije i kulture. [ detaljnije ]