Kulturni krugovi: Filmorama

Magazinski deo emisije donosi beleške o najznačajnijim kulturnim događajima, dok je "Filmorama" posvećena sedmoj umetnosti.

U Novom Sadu je u subotu završen 9. Međunarodni festival Cinema City. Poslednje veče festivala bilo je rezervisano za proglašenje pobednika; Žiri mlade publike odabrao je najbolji film u selekciji Up to 10.000 bucks, publika svog favorita, a ovogodišnji Ibis, za doprinos domaćoj kinematografiji, uručen je glumcu i producentu Lazaru Ristovskom.

Usledila je srpska premijera filma Dnevik mašinovođe, koji je samo nekoliko dana ranije imao svetsku premijeru u Moskvi, gde je na 38. Međunarodnom filmskom festivalu osvojio nagradu publike.

Reditelj i scenarista filma Miloš Radović i producent i tumač glavne uloge u filmu Dnevnik mašinovođe Lazar Ristovski, u današnjoj Filmorami predstavljaju ovaj film.

Iz Bajine Bašte, gde je upravo završen 3. Međunarodni festival kratkog filma Bašta fest, javiće nam se umetnička direktorka Maja Šuša, koja će nam saopštiti imena nagrađenih autora, ali i preneti ovogodišnju atmosferu festivala, koji je, izgleda, zauzeo značajno mesto na mapi letnjih filmskih festivala.

Večeras počinje 45. SOFEST, u čijem se fokusu ove godine nalaze filmski snimatelji. Pored nagrade za najbolju kameru, na festivalu se filmovi najnovije srpske produkcije takmiče i u kategorijama: najbolji film, najbolja glumica i glumac, a žiri festivala u kome su Jovan Joca Jovanović - reditelj, Damjan Radovanović - snimatelj i Željko Antović - scenograf, dodeliće plakete "Sunce Sofesta" za najbolju kameru, montažu, scenografiju, kostimografiju, muziku i zvuk na filmu.

Nagrada za doprinos filmskoj umetnosti biće uručena Božidaru Boti Nikoliću, a prvi film koji će biti prikazan u takmičarskom programu je prvenac Mirjane Karanović "Dobra žena".

Emisiju uređuje i vodi Nevena Matović.

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво