Nevidljivi ljudi

Miroslav Mira Mitrović, „nevidljivi saputnik“ radija (1920-2006-2016)

Emisiju posvećujemo Miroslavu Mitroviću, jednoj od najsvestranijih ličnosti radiodifuzne javne komunikacije sa ovih prostora. Još pre Drugog svetskog rata radio je u Kratkotalasnoj stanici Centralnog presbiroa Kraljevine Jugoslavije, a posle oslobođenja bio je spiker čijim se govorom i glasom identifikovao program Radio Beograda. Mira Mitrović bio je u Radio Beogradu i glumac, reditelj, reporter, urednik Zabavno-humorističke redakcije, rukovodilac u programskim kolegijumima Radija, dugo godina vodeća figura zabavno-humorističkih i satiričnih programa, autor i pokretač mnogih kultnih emisija, među kojima je i "Veselo veče". Miroslav Mitrović bio je i jedan od najznačajnijih hroničara istorije radija, pa su njegove knjige „Smehotvorci - pola veka radio humora, satire i zabave" i „Nevidljivi saputnik", autobiografska sećanja i crtice na ceo svoj radni vek proveden u radiju, nezaobilazno štivo za svakoga ko želi da oseti duh jednog vremena u velikoj istoriji Radio Beograda.

Miroslav Mitrović je preminuo pre tačno deset godina, juna 2006, a u „Nevidljivim ljudima" moći ćete da čujete tonske snimke njegovih sećanja i razmišljanja o radiju. U priči o Miroslavu Mitroviću pomogli su nam njegovi dugogodišnji saradnici, radijski poslenici, Vladimir Jokić, Branislav Todorović Klinić i Slobodan Radošević.

U redovnoj rubrici „Kutija za pamćenje" Miloš Jevtić se priseća svojih susreta i razgovora sa arhitektom, akademikom Aleksandrom Derokom. Ovi razgovori vođeni su 1975. godine u okviru ciklusa emisija „Gost Drugog programa".

Emisiju priprema i vodi Ranko Stojilović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво