Čitač

O Tolkinu i njegovom "Gospodaru prstenova", nagradi "Ljubiša Rajić", "Prozafestu"

Povod za naš današnji razgovor o Džonu Ronaldu Rejelu Tolkinu i njegovom slavnom delu "Gospodar prstenova" je doktorska disertacija Marije Gičić Puslojić, odbranjena prošle nedelje na Filološkom fakultetu u Beogradu. Razgovaramo i sa Zoranom Stanojevićem, prevodiocem ove trilogije, i pokušavamo da otkrijemo neke tajne prevođenja Tolkinovog dela.

Tolkin je svoj roman pisao od 1936. do 1949, a po objavljivanju postiže ogromnu popularnost. Do sada je knjiga prodata u preko 50 miliona primeraka, a u jednoj anketi, nedavno sprovedenoj među britanskim čitaocima, proglašen je za najbolji britanski roman XX veka.

Beležimo još jedan događaj od prošle nedelje, uručenje nagrade "Ljubiša Rajić" za najbolji prvi književni prevod. Dobitnik priznanja je Saša Đorđević, koji je sa novogrčkog jezika preveo knjigu poezije "Noje u gradu", kiparske pesnikinje Efrosini Manda-Lazaru. Gost emisije Čitač je Saša Đorđević, koji predaje savremenu grčku književnost na Katedri za neohelenističke studije Filološkog fakulteta u Beogradu.

Najavljujemo i Međunarodni festival proze, "Prozafest", koji počinje danas u Novom Sadu.

Emisiju uređuje i vodi Dragana Kovačević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво