Kulturni krugovi: Gutenbergov odgovor

U "Gutenbergovom odgovoru", ovoga petka o književnosti i svojim novim knjigama govore Slavko Gordić i Vladimir Tabašević.

Knjiga ogleda i dnevničkih zapisa "Srodstva i razdaljine", profesora Slavka Gordića (Akademska knjiga, 2015), bavi se savremenom srpskom književnošću, književnom svakodnevicom, kao i njihovim kulturnim i nacionalno-istorijskim okruženjem. Smisao krize i kriza smisla, problemska mesta koja knjiga pokreće, inspiracija su kako pojedinih književnih analiza (Čolanović, S. Velmar Janković, Palavestra), tako i rezigniranih i polemičkih akcenata o književnom životu danas u kojima autor često ni sebe ne štedi. Takva autorska pozicija, danas u nas retka, samo po sebi jedno je od mesta srodstva i razdaljina, o čemu sa Slavkom Gordićem razgovara Sonja Milovanović.

Nakon pesničkih zbirki "Koagulum" (2010, Zaječar, kao pobednik Festivala poezije mladih), "Tragus", "Kundak" i "Hrvatski Kundak", objavljenih u samostalnim izdanjima edicije Cashe, Vladimir Tabašević, prošle godine objavio je prvi roman "Tiho teče Misisipi" ( prvo izdanje Studio znak, drugo izdanje Kontrast izdavaštvo). Perspektivom jednog pesnika i jezikom jedne realnosti toliko udaljene od mira i tišine reke iz naslova, pisac u romanu oslikava tokove istorije, politike, društva i ratova koji su se obrušili na odrastanje pojedinca. O rascepima identiteta i šta preostaje od čoveka, pod teretom raspuklog veka i nakon rata, Vladimir Tabašević govori u Gutenberovom odgovoru, a ispisuje u priči "Rat", sa kojom je pobedio na regionalnom konkursu "Biber" za najbolju kratku priču na temu pomirenja.

Emisiju uređuje i vodi Tamara Krstić.

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи