Put svile

Kerala na jugozapadu Indije

Kerala je uzani, dugački pojas zemlje na jugozapadu Indije, okružen Arapskim morem i retko naseljenim Zapadnim Gatima na istoku. Interesantna geografska mešavina brda, plaža i voda na kopnu, koje hrane mala pirinčana polja i zasade kokosa, privlači sve veći broj turista, ali je i svedok kolonijalne prošlosti ove oblasti. Grad-tvrđava Koči je u svojoj 500 godina dugoj istoriji trgovine zapamtio Portuglace, Holanđane i Engleze, koji su stizali u Malabar u potrazi za biberom, cimetom i muskatnim oraščićem. 

U današnjem Putu svile, živopisnu mešavinu kultura u Kerali upotpunićemo muzikom koja se izvodi u 2000 godina starom pozorištu Kutijatam, hramovima siro-malabarske katoličke crkve, ritualima koje u počast zmija izvode pripadnici muzičarske kaste Puluvan, kao i snimcima velikog majstora karnatičke mandoline Upulapua Šrinivasa i violinistkinje Đotsne Šrikant.

Autor emisije je Ivana Komadina.

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара