Riznica: Nagrada "Jelena Balšić" Slobodanu Rakitiću

Književna nagrada "Jelena Balšić" za životno delo prožeto pravoslavnom duhovnošću dodeljena je posthumno Slobodanu Rakitiću.


Ime četvrtog dobitnika ove nagrade, koju dodeljuje Mitropolija crnogorsko-primorska, objavljeno je u četvrtak u Srpskoj književnoj zadruzi. Mitropolit crnogorsko-primorski, arhiepiskop cetinjski i egzarh Pećkog trona Amfilohije (Radović) saopštio je tom prilikom da će nagradu uručiti porodici Slobodana Rakitića na Blagovesti, 7. aprila, u manastiru Beška na Skadarskom jezeru, gde se nalazi grobna crkva Jelene Balšić, poznate srednjevekovne pesnikinje, kćerke kneza Lazara i sestre despota Stefana Lazarevića.

Podsetivši da se u Goričkom zborniku čuvaju pisma i zapisi Jelene Balšić, mitropolit Amfilohije je rekao da je duh koji provejava iz njih, kao i iz tekstova njenog brata, despota Stefana Lazarevića, uklesan u sva duhovna i pesnička tkanja postkosovske tradicije koja, na moderan način, prožima poeziju Slobodana Rakitića. Ta poezija je posebno bliska "Luči mikrokozma" i Njegoševim stihovima:

O, preblagi tihi učitelju,
Slatka li je sveta bistra voda,
S istočnika tvoga besmrtnoga,
Vaskrsenjem smrt si porazio.

Prema mitropolitu Amfilohiju, ta sila logosa prisutna je i kod Rakitića, izražena divnim jezgrovitim jezikom, u kome nema nijedne tuđice i koji odiše duhom Rasa, Kosova, Svetih Arhanđela i svega što je oplemenilo i ozarilo ovaj narod.

O priznanju „Jelena Balšić” i književnom delu Slobodana Rakitića u „Riznici” govore utemeljitelj nagrade mitropolit Amfilohije, predsednik žirija Dušan Babić i književnici Dragan Lakićević i Simon Đuretić.

Urednik i autor: Sonja Malavrazić

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво