Pravila

Srbija je daleko od toga da poseduje visoko obrazovanu radnu snagu, kako se to ponekad ističe. Iako je razlog prvenstveno u tome što mali broj građana završi fakultet, mnogo je teži problem postojanje društvenih grupa koje ne uspevaju da završe ni osnovnu školu. Kako podići broj funkcionalno pismenih, tema je emisije Pravila.

Dve su velike podgrupe koje iz jednog ili drugog razloga ostaju bez diplome osnovne škole. U prvu spadaju deca sa određenim zdravstvenim, psihološkim ili socijalnim problemom koja do sada nisu primana u redovne škole ili niko nije mario ako bi jednog dana prestala da se pojavljuju u školi.

Praksa je pokazala da deca sa smetnjama u razvoju daleko bolje napreduju ako su u razredu sa vršnjacima iz opšte populacije, kao i da je mala stimulacija deci iz nefunkcionalnih porodica dovoljna da ne napuste školu. Inkluzivno obrazovanje rešenje je za ovaj problem, a sa gostima iz Ministarstva prosvete razgovaraćemo kako tu ideju primeniti u praksi.

Drugi sat emisije posvetićemo sledećoj velikog grupaciji koja gubi brojne prilike u životu zbog nedostatka školske diplome. To su naši sugrađani koji zbog teškog života u mladosti nisu uspeli da završe školu, ali danas su spremni da ponovo sednu u klupe i završe ono što su pre jedne, dve ili tri decenije započeli. Projekat koji je pokrenut zbog njih nosi naziv "Druga šansa", a naši gosti i u ovoj priči dolaze iz Ministarstva prosvete.

Emisiju uređuje i vodi Nenad Militarević.

Radio Beograd 1, 10.05

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара